MenuSluiten

Comon Yaj Nop Tic, Mexico

Samen met Stichting Solidaridad is Café del Mar in 2017 een project gestart in het zuiden van Mexico, regio Chiapas. De coöperatie waar we mee werken heet Comon Yaj Nop Tic en telt 201 leden van de oorspronkelijke bevolking van Mexico. Dit zijn boeren die minder dan 10 hectare hebben om koffie op te verbouwen. Ter vergelijking: 1 hectare staat gelijk aan twee voetbalvelden.

Gedoneerd samen met onze koffieklanten: € 73.638,86 (t/m maart 2024). 

Het cirkeltje is rond! Per november 2023 is het project zo succesvol dat wij de koffie van Comon Yaj Nop Tic kunnen verkopen!

Tegen gaan van koffieroest

Er heeft een lange tijd koffieroest (dodelijke schimmel voor koffieplanten) geheerst in het gebied waardoor productie niet optimaal tot stand kon komen. In 2013 was zo’n 75% van de koffiebomen geïnfecteerd wat deels te wijten is aan klimaatverandering; hoge temperaturen en regen buiten de normale seizoenen.

Om dit op te lossen heeft Stichting Solidaridad trainingen gegeven aan de producenten op locatie. Zo zijn er meer ‘schaduw’ bomen geplant rondom de koffieplanten en zijn er koffieplanten dieper in het bos geplaatst zodat ze beschermd zijn voor de zon.

Meer biodiversiteit

De afgelopen jaren zijn er, naast koffieplanten, ook meer fruitplanten op de plantage geplant. Dit om de families van voldoende voedsel te zien, maar ook om voor meer biodiversiteit te zorgen. Dit draagt direct bij aan een gezondere plantage. De sociale condities op locatie zijn ondertussen al aanzienlijk verbeterd. Zo hebben ze constante toegang tot een hogere productie deze ligt nu al op 24 zakken per hectare in plaats van 3 zakken bij de start van het project. Om deze reden zoeken de kinderen van de koffieboeren ook steeds minder werk in groetere steden, immers is het leven hier nu ook goed. Ook wordt een groot deel van het branden, malen en verpakken van de lokale koffie steeds meer gedaan door lokale vrouwen wat zorgt voor meer gendergelijkheid.

Al hun koffie is nu Organic & Fairtrade

Solidaridad- Comon Yaj Nop Tic
Afspelen