MenuSluiten

Rios del Inka, Peru

Sinds 2018 steunen wij, samen met onze koffie klanten en Stichting Solidaridad, de samenwerkingscoöperatie van 105 koffieboeren in de regio Chontali. Het doel hierbij is het verhogen van de koffieproductie en het toepassen van klimaat slimme werkwijzen (Climate Smart coffee-model).

Gedoneerd samen met onze koffieklanten: € 98.628,67 (t/m maart 2024)

 

Bij de start van het project verbouwen de boeren arabica koffiebonen op zo’n 10 hectare landbouwgrond en worstelen met lage opbrengsten door het gebruik van traditionele landbouwmethoden. Deze methoden zorgen voor een lage productie van slechte kwaliteit en hoge koolstofemissies en ontbossing, bovendien verdienen de boeren te weinig aan de koffie waardoor de levenskwaliteit van de families in Peru achterblijft.

Nieuwe methode: hoge opbrengst, lage impact

Om deze problemen tegen te gaan gebruikt Stichting Solidaridad een bewezen methode waarmee koffieplantages bestand zijn tegen klimaatverandering. Zo worden er onder andere commerciële hout- en fruitbomen geplant waardoor de koffieplantages beter bestand zijn tegen klimaatverandering. Ook wordt er perkamentkoffie verkocht (koffie met het laatste stukje vel er omheen) om een meer competitieve prijs en leefbaarder inkomen voor de gezinnen van de coöperatie te realiseren. Tevens leidt Stichting Solidaridad de boeren op om op een duurzame manier om te gaan met afvalverwerking. Een deel van het natuurlijke afval kan namelijk gebruikt worden om de beschikbaarheid van voedingsstoffen in de bodem van de plantage te vergroten.

Opleiden van vrouwelijke koffieboeren

Een speerpunt voor Rios del Inka is ook het opleiden van vrouwelijke koffieboeren. Dit zodat meer families bereikt kunnen worden om gendergelijkheid over te brengen. Tot eind 2022 zijn er in de coöperaties 15 vrouwelijke trainers opgeleid die meer dan 145 families hebben bereikt en nog steeds begeleiden in het gesprek over de vrouwelijke rol in de familie.

Heb je interesse in een van onze Melanges & brandingen?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op via: